Anssin pajasta

Lisää rahaako Moolokin kitaan

EU:n päättäjät pitävät taas huippukokoustaan Brysselissä pohtien rahoitusongelmia niin Kreikan kuin ehkä Italiankin osalta, puhutaan pankkien pääomittamisesta ja ERVV:n pääoman uutta kaksinkertaistamista.

EU:n talousongelmat ovat koko vuoden puhuttaneet ja näyttävät jatkuvan kroonisina. Nyt puhutaan jo surullisen hahmon ritariksi muodostuneen väliaikaisen vakausmekanismin uudesta kaksinkertaistamisesta, vaikka juuri se Suomessakin nostettiin kaksinkertaiseksi eli Suomen vastuut nousivat 14 miljardiin seitsemästä ja lisäksi tulevista korkomenoista joudutaan vielä väätämään väärinkäsitysten vuoksi kättä. Kaksinkertaiseksi nostaminen merkitsisi siis Suomen osuuden nousemista puoleen valtion budjtista eli 28 miljardiin.

Suomen lainasitoumuksia tällä hetkellä on 2,124 miljardia jakautuen Latvialle 324 miljoonaa, Islannille 320 miljoonaan ja Kreikalle 1.480 miljoonaa. Suomen takaussitoumus ERVV:lle on 1.830 miljoonaan.

Kaikki sitoumut yksin Kreikalle ovat 110 miljardia, Irlannille 67,5 miljardia ja Portugalille 78 miljardia. Ne jakautuvat Euroopan pankille, ERVV:lle ja pysyvälle vakausmekanismille (EVM).

Lisäksi tulee myös Suomen Pankin antamat sitoumukset, niin että kyllä puhutaan niin suurista summista, että tavallisen ihmisen on vaikea niitä ymmärtää. Ja kaiken kaikkiaan, nämä rahat voivat tulla myös maksuun, ei tarvittaisi penniäkään eikä senttiäkään lisämaksuja. Mutta mikään ei näy riittävän, uusimpana kankkulan kaivona tai Moolokin kitana puhutaan Italian satojen miljardien velkojen lankeamisesta maksettavaka koko EU:lle!

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (7 kommenttia)

Käyttäjän leskinen kuva
Seppo Leskinen

Hyvä Anssi, olipa asiallista muistuttaa meitä kaikkia noista takauksista ja siitä, että ne saattavat vielä pahimmassa tapauksessa tulla meidän maksettaviksi. Kiva lukea oikiaa ja asiallista tietoa. Sitä tänne puheenvuoroon kaivataan, ilmanaikuisten törkykirjoitusten suolaksi. Hyvä!

Käyttäjän susijumala kuva
Henri Alakylä

Harva hoksaa, että ajateltu vivuttaminen johtaa vakausrahaston putoavan käytännössä vihoviimeiseksi saajaksi ja on siitä johtuen romuttamassa viimeisetkin rippeet "täysistä vakuuksista". Se kaiketi siitä hallitusohjelmasta?

Anssi Luoma-aho

Mielenkiinnolla odotan, minkälaista kiemurtelua hallitusohjelmaan kirjattu vakuusvaatimus saa jatkossa aikaan. Vakuusjärjestelyt alkavat olla teoriassakin aika haasteellisia aikaan saada, kun EVVR:sta aletaan huseeraamaan jälkimarkkinoilla, tuetaan pankkeja ja taataan kolmannen osapuolen saatavia. Keneltäköhän Jutta aikoo siinä sopassa vakuuksia vaatia ja missä vaiheessa prosessia?

Käyttäjän Aapok kuva
Aapo Kansikas

Kreikan velat leikataan ja IMF tulee valvomaan Kreikan velkaohjelmaa. Sijoittajat nielevät tappiot ja pankkisektori pidetään pystyssä. Eikös nämä Henri ollut aika hyviä ja odotettuja - joskin vaikeita päätöksiä?

Käyttäjän Aapok kuva
Aapo Kansikas

Mitä mä sanoin?

Vastuulliset poliitikot tekevät tarvittavat päätökset, jotta talouskasvu voi jatkua meillä ja muualla. Karavaani kulkee ja koirat haukkuu.

Siitäs saitte.

Käyttäjän JanneLinna kuva
Janne Linna

Velkapyramidiponzia pyörittävät pankit on pelastettava...

Käyttäjän ansjout kuva
Anssi Joutsenlahti

Nyt jo viime yön huippukokouksen jälkeen asiantuntijat sanovat ERVV-rahojen tulevan maksuun eli se merkitsisi Suomelle 14 miljardin laskua.
ERVV:n lisärahoitus onneksi pyritään saamaan ulkopuolelta kuten Kiinasta, Japanista jne.

Toimituksen poiminnat