Anssin pajasta

Hazardille kenkää

Kirjoitin viikolla Tony Halmeen kuoleman jälkeen: 
Sunnuntaina kuollut Tony Halme on vielä kuoltuaankin saanut aikaan suuren kansanliikkeen. Aikanaan hänet valittiin kansanedustajaksi Helsingistä pääasissa Itä-Helsingin syrjäytyneiden ja turhautuneiden kansalaisten yli 15.000 äänellä. Nyt häntä puolustamaan on noussut jo yli 10.000 henkeä fagebookiin perustettuun ryhmään, jossa paheksutaan Iltalehden kirjoitusta ja vaaditaan kirjoittajan erottamista lehdestä.  

Kaarina Hazardin kirjoitus Tony Halmeen kuoleman jälkeen nimittelee räikeästi poisnukkunutta jopa pilkaten ja todeten olleen hyvä, että hän kuoli. On erinomainen asia, että on syntynyt voimakas liikehdintä puolustamaan todella koko länsimaisen sivistysyhteikunnan omaksumaa kirjoittamatonta lakia, että kuolleista puhutaan vain hyvää. Meillä kenelläkään ei ole oikeutta ryhtyä toistemme tuomareiksi, vielä vähemmän kun on kysymys keskuudestamme poistuneista. Hazardin kirjoitelma on todella hasardi ja on jo poikinut ennätysmäärän valituksia julkisensanannneuvostoon. Myös esim. Uuden Suomen netissä on parisataa kommenttia.

Kuolleitten jättämistä rauhaan koskee myös äärettömän kovan elämän kokenutta Viikinkiä, Tonya. Hän oli voimalajien mies, nyrkkeilyssä vielä kansanedustajakautenaan hän Raumalla uhrautui veteraanien hyväksi hyväntekeväisyysotteluun, jonka seurauksista hän jo huonoon kuntoon joutuneena ei enää täysin toipunut ja siitä alkoi alamäki, jonka monet ikävät vaiheet lehdistö on kertonut. Mutta kaiken kaikkiaan Tony oli kuitenkin suomalainen mies hyvyyksineen ja huonoine puolineen.

Itsekin olen kohdannut Tonyn pitäessäni puoluekokouksiemme sunnuntaiaamun hartauksia. Myöhään jatkuvan lauantai-illan jälkeen sunnuntaiaamun nouseminen on useille vaikeaa. Niin se oli Tonyllekin. Mutta kansanedustajakautensa viimeaikoina hän urhoollisesti nousi aamuhartauteen, jolloin sanoin, että sinun täytyi tulla mukaan, johon Tony vastasi myöntävästi. Kyllä hänellä oli mieli parempaan elämään ja varmasti siinä oli mukana myös uskon avulla yrittämistä.

Turhaan ei Tonyn kanssa monissa vaikeuksissa mutta aina ystävänä ja tukijana pysynyt Timo Soini muistokirjoituksessaan sanokaan, että Kristuksen ansion tähden taivaassa tavataan. Sen paremman osan Tonylle suo varmasti myös rakastava Taivaallinen Isämme, sillä hän näkee koko ihmiselämän, kaiken mikä on ollut taakkana ja mikä on mihinkin elämänkohtaloihin vaikuttanut.
Hazardille eroa vaatineeseen Tony Halmetta puolustavaan facebook-ryhmään liittyi lopulta lähes 20.000 jäsentä. Eihän Urpo Leppäsenkään jälkeen kukaan kirjoitellut pilkkakirjoituksia, miksi siis Halmetta olisi saanut kohdella kuolemansa jälkeen halventavasti. Ja nyt on sitten Julkisen Sanan neuvosto antanut tuomionsa Hazardin kirjoitelmalle. Iltalehden olisi aika vetää johtopäätöksiä!

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (29 kommenttia)

Käyttäjän ansjout kuva
Anssi Joutsenlahti

On hieno juttu, että Timo Soinin blogit ovat nyt luettavissa myös Uuden Suomen sivuilla. Suositten luettavaksi hänen hienon muistokirjoituksensa Tony Halmeesta 14.1. hänen blogisivuiltaan esim. PerusSuomalaisten sivustolta.
Tänäänhän Timo myös kommentoi JSN:n päätöstä 10-1 Hazardin kirjoituksesta.

siviilitarkkailija (nimimerkki)

Hieman ikävää politiikkaa vaatia lehteä irtisanomaan oma "kultamunia" tuottava "hanhensa". Eikö olisi helpompaa jättää iltalehti ostamatta?

..o.. (nimimerkki)

En itse koskaan pitänyt Halmeen julkisuuskuvasta enkä oikeastaan koko miehestä sen perusteella mutta tuollaista muistopuhetta suuressa päivälehdessä ennenkuin ruumis on edes haudattu en kenellekään vainajalle soisi, ollaan sitten hiljaa jos ei ole mitään hyvää sanottavaa ainakin suruaika.
Se mikä hänen oikea luonteensa oli jää minun osaltani vain arvailujen ja toisenkäden tietojen varaan.

Kirjoituksen ajallisesti oli täysin sopimaton ruumiinhäpäisy ja siitä syystä arvelisinkin että tuo valitus myrsky muodostuikin, kolumni ei olisi herättänyt Hazardia kohtaan muuta kuin sääliä ja halveksuntaa myöhemmin julkaistuna.
Epäilisin kyllä että Hazard tiesi tämän itsekin, toivottavasti hän sai siitä edes sakkoja isomman rangaistuksen.

Pena Perusmies (nimimerkki)

"Aikanaan hänet valittiin kansanedustajaksi Helsingistä pääasissa Itä-Helsingin syrjäytyneiden ja turhautuneiden kansalaisten yli 15.000 äänellä"

Voin allekirjoittaa tuon turhautuneiden, mutta tämä syrjäytyneet on pelkästään perussuomalaisuus vastaista propagandaa, jonka todenperäisyyttä sietää miettiä.

Media leimasi Halmeen jo alkumetreillä hörhöksi, vaikka Halme oli tosiasiassa yksi harvoista ehdokkaasta, jonka sanoma oli selkeä ja YLEISTÄ MIELIPIDETTÄ edustava.

Ei tämän jälkeen näitä "syrjäytyneiksi" väitettyjä Halmeen äänestäjiä löytynyt mistään, eikä kukaan halunnut julkisesti tunnustautua Halmeen äänestäjäksi, koska media oli päättänyt, että sellainen oli typerää. Sitten pääteltiin, että nämä oli syrjäytyneiden protestiääniä.

Saattoivat olla protestiääniäkin, siinä mielessä, että uskoivatko Halmeen äänestäjät Halmeen pääsevän läpi? Väitän kuitenkin, ettei äänet olleet syrjäytyneiltä, vaan asioita ITSE AJATTELEVILTA FIKSUILTA KANSALAISILTA.

Tuskin "syrjäytyneet" edes käyvät äänestämässä, oli tarve protestoida sitten kuinka suuri tahansa. Onhan äänestäminen vaikeaa työssäkäyviltäkin, miten voidaan edes leikillään väittää, että tähän kykenisi "syrjäytyneet", joilla itse käsitän jonkinmoista yhteiskunnan toiminnoista ulkopuoliseksi jääneitä henkilöitä, kuten alkoholisteja, tai vähintäänkin työttömiä.

Työttömät ovat yleensä demareita tai vasureita, jotka ei persuja äänestäisi (itseaiheutetun)työttömyyden ratkaisuksi.

Ja alkoholistit ei äänestämässä käy, jollei siellä saa ilmaista soppaa tai kaljaa. Tietääkseni Suomessa ei kumpaakaan äänestyspaikoilla tarjota.

Kun katsoo kenelle Halmeen äänet on "periytyneet", voi päätellä näistä äänestäjistä, jos rehellinen analyysi tehdään, että he ovat ennemminkin vastakohta "syrjäytyneille"

ps. Olisin itsekkin saattanut äänestää Halmetta, jos olisi ollut äänestyspiirissäni.
En myöskään koskaan ole äänestänyt persuja, vaikka sellainen historiallinen käänne saattaa ensi vaaleissa olla tulossa.

Uni Lääke 9mm (nimimerkki)

Poisnukkunut nautti viimeisellä aterianaan Burana 900:sen. Eikös itsemurhaajat päädy Helvettiin?

Käyttäjän ansjout kuva
Anssi Joutsenlahti

Me fagebookissa Iltalehden boikottiin ryhtyneet olemmekin ostamatta lehden irtonumeroita.

Olen muuten kuullut Tonya äänestämään halukkaan uusmaalaisen opiskelijatytön tehneet opiskelukaverinsa kanssa sopimuksen, että tämä helsinkiläinen tyttökaveri äänesti Tonya ja hän Uudellamalla kaverinsa puolueen ehdokasta. Tekivät siis vaihtokaupan.

Käyttäjän ansjout kuva
Anssi Joutsenlahti

#6 Emme onneksi ole toistemme tuomareita. Perinteisesti yksioikoinen tuomio on kyllä mainitsemasi, mutta me emme tiedä, miten raskaat vaiheet tai sairaus ajaa tällaiseen tekoon, joten saamme tuomion jättää kaiken tietävän Jumalan rakastaviin käsiin.

Reijo Kallinen (nimimerkki)

Alla olevalla kirjoituksella kommentoin Petri Sarvamaan "muistokirjoitusta" Halmeesta.

Omalla nimellä Kirjoittanut: Reijo Kallinen 19.01.2010 - 11:29

"Kaasuhanojen vääntäjiksi, tai Stalinin hirmutekojen esiliinoiksi, meistä ihmisistä voisi valitettavasti ajautua periaatteessa kuka hyvänsä. Mutta sokea ehdottomuus antaa siihen paremmat eväät kuin vahva etiikka ja toisten ihmisten kunnioittaminen."

Mistä tämä into on kotoisin? Tarkoitan sitä, että millä ihmeen perusteella Sarvamaa ja kumppanit kaivavat esiin nämä leimakirveensä joilla sitten huidellaan. Ne ihmiset jotka esittävät asiansa selkeästi ovatkin sitten sarvamaalaisten ja muiden oikeistolaisten mielestä kaasuhanojen vääntäjiä ja Stalinin hirmutekojen esiliinoja.

Miksi näin? Ilmeisesti siksi, että itse asiaan ei ole mitään sanottavaa. Ja miksi olisikaan. Kyllä rikollista on lupa sanoa rikolliseksi, oli hän sitten elävä tai kuollut. Iltalehden lööppi "katujen sankarista ja Hesarin otsikointi "köyhien sankarista" olivat molemmat vailla perusteita.

Mitä sankaruutta on huumausaineiden käytössä ja välityksessä yhdistettynä lääkkeiden ja alkoholin sekakäyttöön? Entä luvattomien aseiden hallussapito ja niiden kanssa riehunta mömmöissä ja yhdistettynä rattijuoppouteen. Tony Halmeen elämä oli kokonaisuudessaan hyvin traaginen. Jokainen ymmärtää, että mikäli miestä hakataan tajuttomaan tilaan vuosikausia nyrkkeilykehässä ja mätkitään sirkuspainissa kuin märkää rättiä niin kyllä se jälkensä jättää, kuten Halmeesta näimme.

Nämä jäljet tulivat selvästi esille Halmeen eduskuntatyössä. Vaikka Timo Soini puhuu jälkeenpäin "legendaarisesta" Soini, Halme ja Vistbackan ryhmästä niin se on pelin politiikkaa ja viimeinen yritys ratsastaa kuolleen miehen työllä ja toiminnalla.

Mutta mitä oli se työ ja toiminta? Ei yhtään mitään muuta kuin kielenkäyttöä, josta Halmetta moitittiin ja aiheesta moitittiin. Jälkeenpäin on sitten pyritty persujen puolella pudistelemaan sankarin viitasta pahempia möhläyksiä. Huonolla menestyksellä tosin.

Tony Halme kuoli kuten oli elänyt. Hänen elämänsä päättyi ennalta arvatulla tavalla, traagisesti. On moraalitonta, että hänestä pyritään tekemään joidenkin kansanosien "sankaria". Tony Halmeen poismeno ja siihen liittyvä aiempi toiminta muistuttaa Sellon "sankarin" iljettävää toimintaa. Ainoa mikä erottaa nämä kaksi on se, että Halme lähti yksin joten hän oli vähemmän raukkamainen kuin Shkupolli.

Edlin de Bug (nimimerkki)

> Itsekin olen kohdannut Tonyn pitäessäni puoluekokouksiemme sunnuntaiaamun hartauksia.

Siis järjestävätkö persut normaalisti hartauksia puoluekokouksien yhteydessä? Se että Soini tunnustaa katolista uskoa menisi läpi yksittäistapauksena, jota ei saa yleistää, mutta että jos muukin porukka ramppaa palvontamenoissa niin sitten pitää vaan toivoa että Muutos 2011 saa kannattajakorttinsa kerätyksi.

Esa Kärnä

Tony Halme oli kova urheilija sanokoot feministit mitä tahansa. Hazardin mustamaalaus oli ajattelematonta.

Calle (nimimerkki)

Iltalehti ja muut Alma median lehdet ovat jo boikotissa, mutta muista kuin Toni Halmeeseen liittyvistä syistä.

Käyttäjän janikonttila kuva
Jani Konttila

Luin vihdoin tämän surullisenkuuluisan Hazardin kolumnin. Teksti oli täynnä halventavia loukkauksia Halmetta kohtaan. Oma mielipiteeni on ollut, että kuolleita täytyy kunnioittaa. Kunnioittaminen ei ole sama asia kuin pitäminen. En itse pitänyt kyseisestä henkilöstä, mutta viimeistäänkin haudan levossa pitää hänenkin ansaita olla rauhassa loukkauksilta.

Oli elossa tai ei, ei saisi tulla turhaan loukatuksi. Kuolleilla vaan on siitä erikoinen asema, että he eivät voi puolustautua loukkauksilta. Sen takia kuolleiden kunnioittaminen pitäisi jokaisen erityisesti muistaa.

Myöhemmin Hazard on sanonut, että hänet ymmärrettiin väärin ja hänen tarkoituksensa oli kritisoida median tapaa kirjoittaa Halmeesta hänen kuolemansa jälkeen, eikä kritisoida Halmetta henkilönä. Tämä vain on täysin järjetön puolustautuminen, koska itse kolumnin teksti on lähestulkoon pelkästään Halmeen halventamista, mitä mielikuvituksellisimmilla ilmaisuilla.

Mietin tässä itsekin blogikirjoituksen kirjoittamista aiheesta, vaikka onhan täällä kyllä tärkeämpiäkin aiheita mistä puhua.

Käyttäjän simomakela kuva
Simo Mäkelä

Iltalehti on jäänyt tarkoituksella ostamatta ja jää vielä toistaiseksikin.

Iltalehti sentään on pyytänyt anteeksi Halmen omaisilta. Tietysti paras, jos Hazard ei lehdessä enää pakinoisi. Joutuihan Ylen Ritva Santavuorikin poisutmaan Aamu TV:n jälkiviisaista, kun Yle sai JSN:ltä langettavan päätöksen Ritvan sinänsä harmittomista puheista. Hazardin oli toista.

M-T Heikka

Hazardin maailmankuva on täysin käsittämätön, anti-inhimillinen. Vain "hullut" potkivat vainajaa.

Se, että joku lehti tuo tuollaisen tärähtäneisyyden vielä pintaan, se on organisoitua pahuutta.

Kuvottavaa, sanoin kuvaamattoman käsittämätöntä.

M-T Heikka

13. Vaikka ja todennäköisesti Hazard pyrkikin tuomaan esille jotain "lehdistökritiikkiä", oli pohjimmainen sanoma se, että hän on niin kova muija, että hän kyllä sanoo näin. Sanomana se huokui sitä kovuutta ja armottomuutta ja itserakkautta, mitä nämä tyypit itsessään edustavat. Siksi siitä kolumnista tuli ankka, ei siksi ettei Hazard olisi kyennyt tekemään juttua, missä hän olisi arvostellut hyväksikäyttökulttuuria. Hazardilta puuttui riittävä sydämensivistys, jotta olisi voinut yltää tasossaan "lehdistökritiikkiin".

Tulikivenkatku (nimimerkki)

9: Kallinen, mitä oikein yrität sanoa? Kyse ei ollut Halmeen elämäntavoista,vaan häneen, vainajaan kohdistuneesta solvauksesta ja häpäisemisestä, joka aivan oikein sai langettavan päätöksen. Oletko jotenkin katkera tuosta päätöksestä?

Dari-anne Suomalainen

Parempihan se oli, että Halme kuoli, ennenkuin ehti tappaa muita.

Ei ihminen muutu pyhäksi ja koskemattomaksi kuolemassa. Monet kuolleet tullaan vielä tuomitsemaan, kyllä aloittajapastorin luulisi sen tietävän.

Pitää elää elämänsä niin, ettei tarvitse kuolemanjälkeen hävetä.

Pertti Heinonen (nimimerkki)

Harvat siellä eduskunnassa enää nykyjään sotaveteraaneja ja köyhiä puolustaa. Tony ainakin yritti tehdä sen mitä lupasi. Suosittelen kaikille lukemiseksi Tonyn kirjoja. Hän ainakin eli elämän josta moni tietokoneensa ääressä elämäntyönsä tekevä kukkahattunörtti voi vain uneksia. Haaveilijalle jonka riskin otto päivisin kohdistuu stressaavaan valintaan: Ottaisinko kahvin kofeiinilla vai ilman?
Dari-Anne, sanoit aika ikävästi kuolleesta, voi hyvin verrata hasardiin. Vaikka Tony oli mikä oli, puolusti hän aina huono-osaisempia ja köyhiä itsekin huonoista oloista lähteneenä.
Iltalehden kolumnistien tasosta: Siellä on tasan kaksi kolumnistia joita luen. Kalle Isokallio ja Aarne "loka" Laitinen. Muihin ei kannata tuhlata kallista aikaa

Dari-anne Suomalainen

Pertti 19

Minä en tiedä Toni Halmeen aikaansaannoksista mitään.
Tuskinpa hänen syrjäytyneet äänestäjänsä ovat sen kummoisemmissa oloissa kuin ennenkään, heitä tarvittiin vain se aika, että saatiin ääniä.

Sen enempää perussuomalaisilla, kuin Toni Halmeella ei ole muuta kuin suuri suu ja taipumus uhota kuin kevätlaitumelle päästetty sonnivasikka, joka on saanut auringonpistoksen.
Tonilla se pistos oli kemiallisista aineista ja päänsekoittajista, perussuomalaisilla
jeesus-mitra aurinkokultista ja patre-isän palvonnasta.

Tonin suurimmat saavutukset taisivat olla ihmisten hakkaaminen rahasta.
Poikien mielestä niin suurta...niin suurta.

M-T Heikka

20. Dari-anne on ihan tyypillinen vihreä. Fiksu ja tehokas.

Seppo Hildén

Dari-anne,

"Minä en tiedä Toni Halmeen aikaansaannoksista mitään."
"Tonin suurimmat saavutukset taisisvat olla ihmisten hakkaaminen rahasta"

Pakko kysyä, kun alussa puhut toista kun lopussa, että uskonto se on pääsi sekoittanut vai onko logiikkasi taso muuten vain tuollaista?

klerk (nimimerkki)

MHeikka kommentoi:
1.4.2010 8.04

"Hazardin maailmankuva on täysin käsittämätön, anti-inhimillinen. Vain ”hullut” potkivat vainajaa."

Olen Heikan kanssa aivan samaa mieltä. Halme oli pikkurikollinen ja narkkari, mutta kuollut ja kuopattu. Voitaisiin ihan hyvin lopettaa kuolleen mollaaminen.

Dari-anne Suomalainen

22

Sinä voit valaista Tonin aikaansaanoksia, niitä poliittisia...joista häntä pitäisi nyt kuoleman jälkeen niin suuresti varjella ja kiitellä.

Minun oletukseni on, että sankaruus jäi muiden hakkaamiseen. Jos on muuta esittää, voin ehkä muuttaa mielipidettäni. Siihen meillä on oikeus aina kun tietämys lisääntyy.

M-T Heikka

23. Hazard tuli kutsumattomana rääppiäisiin.

Halme oli osittain amerikkalaisen kulttuurin kasvatti, missä huumeet tai aseet eivät ole outo juttu. Silti hän oli mieleltään suomalainen ja hyvin rehellinen mies. Hän tunnusti nöyrästi pahat tekonsa, ja oli siinä asiassa politiikan outo lintu.

Hän piti eduskunnassa puheen, mikä kertoi hänen olennaisen olemuksensa.

Halmeella ei varmaankaan olleet parhaimmat lähtökohdat, hän kumminkin sai itsensä CNN:n uutisiin kuollessaan. Eikä siellä miestä moitittu.

Pertti Heinonen (nimimerkki)

Dari-Anne
Ei Tonya tarvitse nostaa jalustalle kuolemansa jälkeen tai tehdä hänestä kulttia.
Sanoit myös ettet tiedä hänestä mitään? Olisiko syytä tutustua?
Tarkoitin vain sitä ettei henkilöstä joka on kuollut, eikä siis voi puolustautua, kirjoiteta kaikenlaista soopaa. Tietääkseni Tony ei myöskään hakannut rahasta kuin kehäköysien sisällä ja vastassa oli samanlaisia rahasta tappelijoita. Ei kannata tuomita ihmistä vaikka tämä söisikin kilon raakaa jauhelihaa päivässä kasvisrisoton sijasta. Miss Klerkille: Sulla taitaa olla kestomoonikset kun olet aina niin takakireä?

Calle (nimimerkki)

Mikä tää juttu on, että vainajista ei saa puhua niin kuin asia on. Voisiko joku kertoa uskottavan perustelun, miksi vainajien elinaikaisia tekemisiä pitäisi kaunistella?

terästotuus (nimimerkki)

Dari-anne Suomalainen: "Parempihan se oli, että Halme kuoli, ennenkuin ehti tappaa muita."

Nyt on kyllä hihhulilla noussut kusi päähän. Tuon saman lauseen voisi tietenkin kääntää sinuunkin, mutta en sitä tee. Kunhan totean: olet äärimmäisen tyhmä lehmä, joka täytyy laittaa hihnaan, ettet vahingoita ympäristöäsi!

Reijo Kallinen (nimimerkki)

Tulikivenkatku kommentoi: 1.4.2010 9.03

"9: Kallinen, mitä oikein yrität sanoa? Kyse ei ollut Halmeen elämäntavoista,vaan häneen, vainajaan kohdistuneesta solvauksesta ja häpäisemisestä, joka aivan oikein sai langettavan päätöksen. Oletko jotenkin katkera tuosta päätöksestä?"
No niin, taas kerran se on tapahtunut. Nimimerkki Tulikivenkatku menettää ajan- ja suhteellisuuden tajun kun tulee lukeneeksi kirjoitukseni. Etkö huomannut, että olin päivännyt kirjoitukseni 19.1.2010, joten se ei ollut kommentti JSN:n päätökseen. Mitä tulee Hazardin kirjoitukseen niin muutamat epäonnistuneet sanavalinnat veivät pois huomion oleellisista ja osuvista asioista.
Minusta olisi voinut todeta vain sen, että niin mies kuoli kuten elikin. Rikollisista teoista rangaistu, huumausaineiden trokari sekä käyttäjä ja pyssyjen kanssa riehuva henkilö. Kyllä kuolluttakin rikollista voi ja saa sanoa rikolliseksi. Sellossa hirmutyönsä tehnyt mies oli myös rikollinen tekojensa johdosta.

Toimituksen poiminnat