Anssin pajasta

Terveysriskejä tasakattoriesasta

Takavuosien tasakattorakentamisbuumi on aiheuttamassa yhä pahenenevia seurauksia. Etelämaista meille matkittu rakentamismalli ei alkuunkaan ole sopinut meidän talvisiin olosuhteisiimme. Ja niin katot jään, lumen, veden ja puunlehtien vaihteluiden johdosta ovat enemmän tai vähemmän vuotaneet. Monista tasakatoista on päästy rakentamalla harja- tai aumakattoja. Mutta ongelmia riittää. 

Homevaurioista on pitkään tiedetty, mutta vasta nyt on päästy selville kaikkein vaikeimmasta terveyttä vaarantavasta tekijästä: toksiinimyrkystä, joka pesii monissa kosteusvauriotaloissa, ei onneksi kaikissa.

Moni on sairastunut rakennuksissa, joissa homeitiömittaukset eivät ole riittäneet sairauksien selvittämiseksi. Mutta nyt on kehitetty laite, jolla saadaan selville tämän vaarallisen toksiinin olemassaolo. Helsingin yliopiston tutkimusjohtaja Mirja Salkinoja-Salosen vetämä ryhmä on löytänyt kosteusvauriotaloista vahvoja myrkkypitoisuuksia. Apuna on ollut insinööri Risto Salinin yrityksen kehittelemä mittari, jolla myrkkylukemat saadaan selville. Tämä puolen metrin korkuinen sisäilmakeräin on ollut kohteessa noin 700 tuntia, jotta ilmanvaihdon vaihtelut eivät väärennä tulosta.

Nyt on vain määriteltävä toksiineille raja-arvot. Enää ei siis tarvitse ohonpäälle ryhtyä hometalojen korjauksiin, vaan varman tiedon mukaan tiedetään, mitä on tehtävä.

Työterveyslaitos ja Terveyden ja hyvinvoinnin laitokset ovat valitettavasti vain tähän asti vähätelleet koko asiaa, jopa vaieten tuhansien ihmisten terveyden kustannuksella, ja edelleen rahansaanti tutkimukseen on nihkeää, vaikka terveydestä ja ihmisten elämästä on kysymys.

Pieni onni onnnettomuudessa on siis kuitenkin se, ettei myrkkyjä esiinny kaikissa hometaloissa. Mutta myrkkytalojakin riittää yllin kyllin, ja mistä löytyvät varat niiden korjaamiseen ja neuvot, miten asianmukainen korjaus voidaan suorittaa. Eikö lopultakin kosteusvaurioiden myrkkyvaurioiden hyssyttelyn aika ole ohi.

Viranomaisten on kaikin tavoin ryhdyttävä kartoimmaan ongelmakenttää ja parantamaan tältäkin osin meidän kansalaisten terveyttä. Ja myös korvaamaan jo aiheuttujen terveytensä menettäneiden vahinkoja esim. myöntämällä lopultakin näistä myrkyistä johtuvat työkyvyttömyydet ammattisairauksiksi ja siten täyteen työeläkkeeseen oikeuttaviksi.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (12 kommenttia)

Markus Lehtipuu (nimimerkki)

Edesmennyt isäni oli arkkitehti, joka muisteli 1960-luvun tasakattohuumaa. Arkkitehdit rakastuivat siihen tulisesti, ja sitä toteutettiin ihastuneina.

Se on hyvä esimerkki suomalaisten yleisestä hulluudesta: kun meillä ei ole pitkää sivistyshistoriaa, meillä ollaan valmiita hyväksymään ihan mitä tahansa, mikä on uutta.

Perinteisissä kulttuurivaltioissa ei hylätä kulttuuria, perinteitä, "suvivirsiä", miespappeutta tai mitään oman kulttuurin aspekteja. Kulttuurivaltioissa ei havitella "monikulttuuria" eikä syytetä oman maan kansalaisia "ummehtuneiksi" tai "rasisteiksi" tms.

Perinteisissä kulttuurivaltioissa säilytetään perinne, koska perinne on vuosisatojen aikana hyväksi todettu ja siihen voidaan aina luottaa.

Suomessa luovutaan heti kaikesta omasta, kun maahan saapuu yksi imaami, neuvostokommunisti tai tasakattomalli.

Voi tätä heikon itsetunnon kansaa! Karjalastakin halutaan luopua, heti kun yksi ulkomaanpelle sitä vaatii.

Käyttäjän anttiliikkanen kuva
Antti Liikkanen

Minulla on ystävä, jonka nimi on "Katto-Takkinen" (nick-name).
Hän on rakentanut kattoja ympäri maailmaa satoja neliökilometrejä.

Hän kertoo toistuvasti, että tasakatto on yhtä vahva ja yhtä heikko kuin auma- tai harjakattokin. Ja todistaa sen. Hän jopa väittää, että kosteusvauriot ovat todennäköisempiä harja/auma-kattoisissa rakennuksissa - ja todistaa senkin.

Solumyrkky, josta yllä on puhe, on sellaisen bakteerin jätöstä, joka syö erästä määrättyä homesieni-lajia.
Tuon myrkyn merkitys on aivan äsken ja vasta yhdellä tutkimuksella todennettu ja tieteessä koe pitää muutamaan kertaan toistaa, ennenkuin se otetaan todesta.

Tässä tapauksessa tutkija on tunnettu, hänen missionsa on selkeä ja tiedeyhteisö odottaa mielenkiinnolla muiden tieteentekijöiden kontrollitutkimusten tuloksia.

Odottajien joukossa ovat myös maailman "katto-takkiset" ja muut korjausrakentajat.

Jos vaikkapa 1%:ssa (eräs arvio) homevauriotaloista on tuota solymyrkkyä erittävää bakteeria syömässä lempi-homettaan, 99%:ssa korjausrakentamiseen ei sitten olisi niin täytisen kiiru?

Tasakatto ja home (tai tämän bakteerin erittämä myrkky) eivät ole keskinäisessa korrelaatiossa.

Käyttäjän ilponurmenniemi kuva
Ilpo Nurmenniemi

HYvää sunnuntaihuomenta! Yöni oli mella tavoin resunen sairauksieni vuoksi, mutta taas on aamu valjennut täällä harjakattoisessa talossa. Naapureissa on monta tasakattoa jouduttu muuttamaan harjakatoiksi isolla rahalla vuotamisen takia. Talonpoikaisjärkikin asettaa tasakatot kyseenalaiseksi oloissamme. Erityisen onnettomana pidän julkista rakentamista, jossa arkkitehdit loihtii muotoja, joissa ei ole hajuakaan harjakaton erinomaisesta sopivuudesta Suomeen. Olipa kysymys sitten pulpetti-, tasa- tai mistä muusta kattomallista julkisissa rakennuksissa, niin ainakin niissä, joissa olen työskennellyt, vesi on tullut katosta ja seinistä läpi. Toivottavasti kukaan ei anna helvetintuomioita sinulle tänään! Vaikka olisihan se melkoinen tuomari, joka tästäkin vääntäisi tuomion.

Pekka Nikkola (nimimerkki)

Voin biokemistinä ja juuri näihin bakteereiden aineenvaihduntatuotteisiin erikoiskoulutettuna valaista tätä bakteerimyrkkyongelmaa paljon laajemmin kuin psykiatri Antti Liikkanen (kommentti 2). Kaiken lisäksi olen itse sairastunut näistä myrkyistä työpaikassani ja ollut sen vuoksi lähinnä kusetettavana 15 kertaa Työterveyslaitoksen vakuutuslääkäreiden toimesta.

Jo 1990-luvun alussa KTL:n Kuopion yksikkö sai selville, että kasvaessaan kosteusvauriossa aktinobakteeri (kansanomaisesti sädesieni) alkaakin tappamaan ympärilään olevaa homekasvustoa. Se alkoi siis tuotta myrkkyä käyttäen raaka-aineenaan homekasvustoa.

Tuon tutkimuksen johtaja professori Maija-Riitta Hirvonen kertoi tietysti havainnostaan silloiselle KTL:n pääjohtaja Jussi Huttuselle. Huttusen ohjeen sisältöä ei tarvitse paljon edes arvailla, koska KTL:n Kuopion yksikkö alkoi tutkimaan miltei 100% puuta heinää.

Onneksemme kuitenkin mikrobiologian professori Mirja Salkinoja-Salosen johdolla selvitettiin jo vuosina 1994-97 tämä lähinnä bakteerimyrkyistä johtuva ongelma. Eikä tuo ongelma ole vähäinen, kuten psykiatri Liikkanen antaa ymmärtää, sillä kuolleita on näistä bakteerimyrkyistä johtuen on jo ainakin 100 000. Yleisin kuolinsyy on jokin syöpä ja tuo syöpä on miltei poikkeuksetta tupakoimattomalla. Kuumeeton keuhkokuume on myös melko yleinen kuolinsyy.

TTL:n patologi Henrik Wolff ja lääninlääkäri Helena Mussalo-Rauhamaa kertoivat n. vuosi sitten jo yli 10 vuotta tiedetyn asian, että kosteusvauriossa sairastuneelle tupakoimattomalla on äärimmäisen vähän keuhkoja puolustavia valkosluja. Tupakoivalla oli n. neljä kertaa enemmän valkosoluja kuin tupakoimattomalla eli samalla tupakoijalla oli myös n. 4 kertaa enemmän syöpäsoluja popsivia NK-lymfosyyttejä. Tiedossani on lukemattomia tupakoimattomia, jotka ovat kuolleet ennenaikaisesti mm. keuhkosyöpään ja ovat työskennelleet kosteusvauriorakennuksessa. Siis kun on riittävästi valkosoluja keuhkoissa, kuten tupakoijilla, niin bakteerimyrkyt eivät aiheuta ainakaan syöpää. Helena M-R sai selville tuon mikrobimyrkkyjen aiheuttaman valkosolukadon ollessaan HYKSin sisäilmapolin johtaja 1995-2000, mutta hänen esimiehensä professori Tari Haahtela esti tiedon kertomisen.

Tuohon, että bakteeri alkaa tuottamaan näitä M S-S:n löytämiä tappavia super-myrrkyjä, tarvitaan myös boorin läsnäoloa. Booria on mm. lasivillassa, selluvillassa, homeenestoaineissa ja pyykinpesuaineissa.

Tämä kosteusvaurioasia on äärimmäisen noloa maallemme, koska maamme terveysviranomaisten (STM/THL ja Työterveyslaitos) salailun ja valehtelun vuoksi, niin monet ovat jo kuolleet ja vakavasti sairastuneet. Terveysviranomaisten olisi pitänyt huolehtia meidän terveydestä, eikä sairastuttaa ja tappaa tietoisesti.

Porin seudulla on muuten syöpätapaukset lisääntyneet hälyyttävästi. Se johtuu siitä, että Porin kaupungin alueella sadevedet ovat tulvineet talojen kellareihin ja sekoittuneet viemäriveteen, jossa on kaikki raaka-aineet näiden myrkkyjen valmistamiseen. Viemärivedessä on siis pyykinpesuaineesta johtuen myös booria.

Yksikään nykyisistä kansanedustajistamme ei ole oikeutettu seuraavalle kaudelle, elleivät he nyt ennen vaaleja laita tätä kosteusvaurioasiaa kertaheitolla kuntoon. Eikä sitä laiteta hometalkoilla kuntoon, kuten hallitus nyt aikoo.

Käyttäjän anttiliikkanen kuva
Antti Liikkanen

#3
Jostain syystä näyttää siltä, että tasa- ja harjakatto vuotavat yhtä usein ja yhtä ikävin seurauksin
#4
En ottanut kantaa sairauksien määrään vaan terveydelle vaarallisten kosteusvaurioiden määrään (solumyrkkytapauksissa)

Pekka Nikkola (nimimerkki)

#5

Suomalaisessa kosteusvauriossa eivät sairastuta itiöiden hengittäminen, kuten on annettu ymmärtää, vaan nimeomaan se, että nämä myrkyt tuhoavat keuhkoja puolustavia valkosluja. Ne tuhoavat aivan varmasti myös kudosten soluja, mutta asiaa ei ole tietysti edes uskallettu tutkia.

Näitä solumyrkkytapauksia on jo satoja tuhansia ja uhrien joukossa on myös paljon lääkäreitä ja sairaanhoitajia, poliiseja ja oikeusoppineita, opettajia, siivoojia jne.

TTL:n "työkyvyn arviointiin" liittyy mm. psykiatrin haastattelu. Sain tältä psykiatrilta terveen paerit, vaikka sanoin kahteen kertaan hänelle, että täällä TTL:lla huijataan ja tuhotaan altistuskokeilla lopullisesti kosteusvauriossa sairastuneen terveys. Jos puhuu tuollaista ja se ei olisi totta, niin siitähän saisi pähkähullun paperit

Pekka Nikkola (nimimerkki)

#5

Harjakatot vuotavat yleensä läpivientien kohdalta. Yläpohjan sellu- eikä lasivilla eivät saisi missään nimessä kastua. Selluvillassa on paljon booraksia palon- ja homeenestoaineena.

Monessa varuskunnassa ovat aikoinaan katoille lumenluontiin määrätyt varusmiehet puhkoneet peltikattoja lapioilla ja rautakangilla.

Räystättömyyden johdosta vesi pääsee usein tunkeutumaan ulkoseinäelementtiin. Usein myös ikkunoiden kohdat vuotavat ulkoseinään.

Booriton vesi ei saa aikaiseksi sitä, että bakteeri alkaisi tuottaa näitä super-myrkkyjä. Betonin tasoiteaineiden liima-aine sisälsi ainakin aikoinaan maidon kaseiiniproteiinia tai teurasjätteen proteiinia. Proteiini on hyvä typpilähde, joka on myös edellytys myrkkyjen synnylle.

Jo niinkin varhain kuin 1987 saatiin ns. Puolustusvoimien luolastotutkimuksessa selville, että sairautta ei aiheuta itiöiden hengittäminen, eikä sairaus ole ainakaan astmaa. Ruiskubetoniin on aivan varmasti lisätty liimainetta, josta sitten syntyi ainakin haitallisia yhdisteitä, koska luolastoissa henkilökunta oireili. Tuon tutkimuksen teki TTL ja silti he väittävät vielä (ainakin heidän vakuutuslääkärit) tänäkin päivänä, että sairauden aiheuttaa itiöiden hengittäminen ja että sairaus on astmaa.

vanhat tavat (nimimerkki)

Kun tiedetään noita toksiineita olevan parisen tuhatta, ja tunnetuin on antibiootti, voidaan vaan miettiä mitä nuo muut sitten tekevätkään! Asia on ollut tiedossa jo pitkään, siitä vaan on vaiettu ja ongelmaa on vähätelty viranomaistahoilta, ministerit valehdelleet silmät päästään asiassa!

K Veikko

"Viranomaisten on kaikin tavoin ryhdyttävä kartoimmaan ongelmakenttää"

Viranomaiset itsessään ovat se ongelmakenttä.

Rakentamismääräyksiä muutetaan säännöllisesti ja perusteena on kulloinkin sattumoisin voimassa oleva muoti-ilmiö tai rakennusteollisuuden tuottovaatimus.Saadakseen rakennusluvan on nykytalo rakennettava täysin sähköstä riippuvaiseksi koneellisine ilmanvaihtoineen. Jos tällainen talo joutuu kerrankin elinkaarensa aikana sähköttömäksi viikkoa pidemmäksi aikaa, homehtuu se siihen paikkaan ja on sen jälkeen asumiskelvoton.

Tavallisella rakentajalla itsellään on halu rakentaa hyvä, luonnonmukainen ja terve talo perheelleen. Mahdollisuutta toteuttaa tätä tarvetta ei pidä ottaa pois rakentajalta viranomaisen haltuun.

Pekka Nikkola (nimimerkki)

#8

Pahin valehtelija kosteusvaurioasioissa sosiaali- ja terveysministerinä on ollut työperäisten keuhkosairauksien erikoislääkäri Sinikka Mönkäre, joka salli Työterveyslaitoksen aloittaa vuonna 1995 kosteusvauriosta sairastuneen altistuskokeet sellaisilla aineilla, jotka eivät ole vielä koskaan ketään sairastuttaneet kosteusvauriossa. Tuo on kyllä typeryyden maailmanennätys, kun kuvitellaan, että lääkärit voisivat mielenmäärin kusettaa suomalaista.

Mönkäre komensi Tari Haahtelan määräämään, että Helena Mussalo-Rauhamaa ei saanut kertoa sitä, mitä kosteusvauriomyrkyt tekevät keuhkoja puolustaville valkosluille (katso #4). Hyvänä kakkosena tulee Maija Perho, joka on tällä hetkellä Työterveyslaitoksen johtokunnan puheenjohtaja. Hänen pudottua eduskunnasta hyvä veli -järjestelmä järjesti hänelle suojatyöpaikan STM:ssä. Edellinen TTL:n johtokunnan pj. älysi heti erota paikaltaan, kun tajusi, että nuo altistuskokeet ovat huijausta.

Tari Haahtela ohjasi aikoinaan Mönkäreen homepölykeuhko-aiheisen väitöksen.

Pekka Nikkola (nimimerkki)

Tänään Työterveyslaitoksen pääjohtaja Harri Vainio sitten meni vastaamaan tuohon Janne toivosen artikkeliin, josta Anssi Joutsenlahti kirjoitti.

Vastaus oli tyypillinen, kuten syyllisen kuuluukin tehdä, että kaikki on suurinpiirtein hanskassa, vaikka todellisuudessa kaikki onkin päinhonkia.

Tuollaiset poliittiset tieteentekijät, kuten Työterveyslaitos ja Terveyden ja hyvinvoinnin laitos, pitäisi lakkauttaa, koska ovat saaneet aikaan erittäin paljon tuhoa kansamme keskuudessa.

Käyttäjän ansjout kuva
Anssi Joutsenlahti

Kiitos Pekka asiantuntevista kirjoituksistasi, biokemistinä ja jopa itse kärsimään joutuneena olet todella paras mahdollinen asiantuntija, jota päättäjien olisi kuunneltava ja laitettava tuulemaan näiden myrkkyvaurioiden korjaamiseksi.

Toimituksen poiminnat