Anssin pajasta

Terveyttä vaalikaamme

Isäni on kuollut ennen syntymääni, veljenikin nukkui pois vasta 45 vuotta täytettyään. Siksi olen aina ymmärtänyt terveyden merkityksen ja pyrkinyt myös koko elämäni ajan elämään mahdollisimman terveellisesti. En ole koskaan polttanut enkä tupakoinut enkä liioin juonut viinaksia. Lienenkö vähän puritaani. Mutta mitään en ole menettänyt, päinvastoin. Liikkunut olen koko pienen ikäni ja nimenomaan harrastanut kestävyyslajeja hiihtoa ja juoksua, siitä 80 maratonia ovat todisteena.

 Tänä päivänä terveille elintavoille annetaan yhä enemmän arvoa. Myös terveellinen ruokavalio on tärkeää. Liikapaino on pahasta. Oma painoni heittelee huomattavasti, alkuviikosta se voi alkaa juuri ja juuri kuutosella, loppuviikolla viitosella ja 58 kiloon pääsee, kun yrittää säännöstellä suuhunpantavia.

 Monenlaisia terveyden hoitamisen oppeja on saatavissa, mutta kuinka hyvin niitä noudatamme. Kaikessa vaaditaan vähän itsekuria, pelkästä mukavuudenhalusta luopumista ja oikeaa asennoitumista: ei kukaan muu huolehdi omasta kunnostani kuin minä itse. Suoraan eliniän mittariksi on sanottu vyön pituutta. Samoin monet sairaudet ovat osaksi itse huonoilla elintavoilla hankittuja, ei tietenkään kaikki.

 Terveys on todella enemmänkin kuin puoli ruokaa. Ja kaiken kaikkiaan hyväkuntoisena on paljon helpompi olla kuin päinvastoin, kun kolottaa vähän sieltä ja täältä ja muutenkin on raskasta olla.
 Terveys on myös parhaita Jumalan meille antamia lahjoja, josta pitäisi osata olla riittävän kiitollinen eikä ottaa sitä vastaan itseselvyytenä tai peräti itsehankittuna etuisuuksena.

 JK. Tänäänkin sain tehdä - vielä ehkä viimeisenä lämpimänä päivänä, tosin vähän sateisessa säässä - juoksulenkin, pari kertaa uimastadionin juoksulenkin eduskunnasta käsin eli jaloin mennen tullen.

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (3 kommenttia)

Käyttäjän TuomoKokko kuva
Tuomo Kokko

Jaa että parin kilon painoheitot määritellään "huomattaviksi"? Vaikuttaa siltä, että mittaaminen on erittäin tarkkaa ja vähintään päivittäistä. Mutta kävihän Kekkonenkin vaa'alla joka aamu!

Puhemiehen korokkeella on usein esiintynyt raskassarjalaisia, enkä todellakaan tarkoita pelkkää poliittista painoa. Tämänkertaista eduskuntaa voi näköjään komentaa myös höyhensarjasta.

Käyttäjän VesaHellman kuva
Vesa Hellman

Onko pitkä elämä automaattisesti hyvä elämä?

Käyttäjän hannuaro1 kuva
Hannu Aro

Suomessa on uusi terveys-ja ympäristöongelma jonka aiheutti edellisen hallituksen korkea "markkinalähtöinen takuuhinta" tuulivoimalla tuotettuun sähköön = syöttötariffilaki. Nyt Suomeen tuodaan jo 5 MW:n tehoisia tuulivoimaloita joissa siiven pyyhkäisykorkeus on n.210m tai yli, nämä ovat prototyyppejä joita ei ole mihinkään muualle maailmassa mantereelle pystytetty.
Tänne Länsirannikolle niitä on nyt väkisin kaavoitettu vastustuksesta huolimatta.
Porin Peittoon tuulivoimalaitos koostuu 12 kappaleen 4,5 MW:n tuulivoimalasta, n.100 asuntoa on alle kilometrin päässä. Nyt nämä asunnot ovat jatkuvan meluhaitan alla joka vielä yöllä korostuu kun äänet ohjautuu nopeammin maan pinnalle. Ihmiset ei nuku enää rauhallisia yöunia, tästä aiheutuu sairauksien puhkeamisia joita muualla maailmassa on huomattu syntyvän ko.haitasta.
Tämä aiheuttaa joka tasolla ongelmia koulussa, työssä, lomalla jne..

Toimituksen poiminnat