Anssin pajasta

Vakuutuslääkärien päätökset käsittämättömiä

Asianajaja Kai Kuusi sai puhua eilen 10 minuuttia TV:ssä vakuutuslääkärien täysin käsittämättömästä vallasta tyrmätä jopa asiantuntijalääkärien ja huippuspesialistien kirjoittamia työkyvyttömyyseläkehakemuksia täysin potilasta edes näkemättä. Kuusi sanoi päätösten olevan täysin arpapeliä ja joka kuudes hakemus hylätään. Hylkäysten prosenttialinen määräkin on viime aikoina kasvanut. Vuosittain tehdään 26.000 hakemusta, joista hylätään 6.000. Vakuutusoikeudessa samat lääkärit ovat edelleen hylkäämässä valituksia. On jopa käynyt ilmi, että nämä lääkärit ovat vakuutuslaitosten palkkalistoilla. Missä on puolueettomuus ja mistä voivat työkyvyttömyyshakemuksensa hylkäyksenä takkaisinsaaneiden oikeusturva oikeusvaltio Suomessa?

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

13Suosittele

13 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (19 kommenttia)

Käyttäjän jarilindstrom kuva
Jari Lindström

Erinomaisen tärkeä aihe ja ongelma, joka pitää ratkaista.
Vakuutuslääketieteen uhreja on kuitenkin niin paljon, että tiedosta tai sen puutteesta ei voi olla kysymys. Kysymys on tahdosta puuttua asiaan.

Niin kauan kun ongelmaksi koettu tutkii itse itseään, ei ratkaisua tule. Vakuutusyhtiöiden yläpuolella pitäisi olla puolueeton taho, joka ratkaisee riitatapaukset. Olennainen kysymys on: Kuka on Suomessa puolueeton?

Pertti Olavi Joutjärvi

Vakuutusyhtiöt palkkaavat tietysti omat lääkärinsä kyseiseen toimeen. Kun olet palkkalistoilla niin palkan maksaja tietysti sanelee, miten hoidat tointasi niin, että se mieluimmin lihottaa isännän turpeata kukkaroa, kun että laihduttaa sitä. Jos ryhdyt laihduttamislinjalle niin ei muuta kun vaihdetaan miestä. Ehkä se lääkärikunta joka siellä nyt on, ajattelee asiasta niinkuin on työnantajalle hyvä?. On muutes aikamoinen työmaa Jari, korjata tämä valitettava totuus.

Käyttäjän jarmonahkamaki kuva
Jarmo Nahkamäki

Usko on mennyt myös liikennevahinkolautakuntaan. Se on vain vakuutusyhtiöiden käsikassara. Tavallisella kansalaisella ei ole mahdollisuutta ajaa kannetta käräjillä vakuutusyhtiötä vastaan, koska kulut voivat olla kymppitonneja.

Käyttäjän HeikkiSantala kuva
Heikki Santala

Anssi hyvä !

Ei kai tilanne tullut Sinulle uutena ?

Vääryys on vanha ja sitkeä. Yli 30 vuoden ajan koetin eläkelaitoksen hallituksssa ja sen kautta saada korjausta aikaan; laihoin tuloksin.

Asiantuntijalääkäri oli jopa samasta yhtiöstä kuin eläkeratkaisua hakenut työntekijä. Oman hoitavan lääkärin lausunnot olivat pelkkää paperia. Siinä oli oikeusturva kaukana.

Korjaus kuuluu sinne eduskuntaan. Taivastelu ei sorrettuja auta.

Käyttäjän jarilindstrom kuva
Jari Lindström

Mitä olen sitten itse asian hyväksi tehnyt? Toimenpidealoitteita, talousarvioaloitteita, kirjallisia kysymyksiä ja järjestänyt seminaarin aiheesta. Viimeinen nimenomaan tiedon lisäämiseksi. Kaikki tämä ei ole johtanut mihinkään.

Tuolta lisää aiheesta. Yritetty siis on, mutta tuloksetta. Olen pahoillani.

http://jarilindstrom.puheenvuoro.uusisuomi.fi/1669...

Käyttäjän HeikkiSantala kuva
Heikki Santala

Jari;

kyllä voimattomuuden tunne on hyvin tuttua.

Jos joku kuvittelee, että oikeassa olemalla saa oikeutta, niin pahastipa joutuu pettymään.

Tommi Ritola

Tätä touhua itsekin läheltä seuranneena kun sukulainen on täysin työkyvytön, mutta kyseiset poppatohtorit tekee ihmeparantamisia kirjoituspöydän takaa. Hieno asia kun nostat asiaa esille.

Käyttäjän PetriLariSalo kuva
Petri Salo

Kiitoksia Anssi Joutsenlahdelle mätäpaiseen esille nostamisesta ja kommentoijille hyvistä kommenteista. Kyseessä on mielestäni älyttömän tärkeä asia.

Tästä päivitetystä linkityksestä ja sen sisältämistä lausunnoista on mahdollisuus päästä nopeastikkin eteenpäin:
- Kukkosen listasta -
Julkaistu lokakuu 15, 2013
by Suomi 2017 - Suomi 2.0

"Kehittyneiden maiden, kuten Suomen, perustuslain takaamien ihmisoikeuksien ja oikeusturvan toteutumisen seuranta on jäänyt ajastaan jälkeen. Kaikki artikkelin linkit toiminnassa artikkelin julkaisun hetkellä.

- Klikkaamalla artikkelin kuvakoosteita, saat ne ruudullesi isompina -
(HUOM! Katso myös lopussa olevat päivitykset 22.1. , 22.4. , 22.5. ja 22.6.2014, jotka koskevat tähän mennessä annettuja virallisia lausuntoja)
- Katso myös KHO:2014:83 vuosikirjapäätös 20.5.2014 vakuutuslääkäritietojen julkisuudesta."
http://suomi2017.wordpress.com/2013/10/15/kukkosen...

Tärkeintä on tietysti se, että täällä katu-ja ruohonjuuritasolla saadaan pian kuulla siitä, että onko eduskunnalla todellista valtaa, esimerkiksi tämän vakuuutuslääkäriasian epäkohtien ratkaisemiseksi? Onko perustuslain velvoitteet viimein saatettava voimaan Suomessa? Myös lakisääteistä vakuutusalaa koskevana?

Mikäli vastaukset edellisiin kysymyksiin ovat kyllä, niin sitten on tärkeää saada tietää, kuinka ja milloin tiedossa olevat epäkohdat virallisen Suomen toimesta tunnustetaan, korjataan ja korvataan?

Reijo Rurru

Työkyvyttömyyseläkkeestä päätöksen tekee käsittelijä, ei vakuutulääkäri. Käsittelijä pyytää tarvitsemiaan lausuntoja, myös vakuutuslääkäreiltä. Käsittelijä antaa päätösen, jossa ainakin negatiivisen tuloksen tapauksessa esittää yksityiskohtaiset perustelut. Asiantuntijalääkärin mielipide ei ole perustelu. Jos lääketieteellisistä asiakirjoista ilmenee jotain, on asiakirjat ja päätelmään vaikuttaneet kohdat yksilöitävä tarkasti.

Lähde:
Työeläkeasioiden käsittely ja muutoksenhaku A 1/2005
2.15
Päätös
2.15.3
Perusteleminen
2.15.3.1
Säännökset

"Perustelujen on oltava riittävän selkeitä ja yksityiskohtaisia, jotta hakija
ymmärtää, mikä on ratkaisijan kanta asiassa ja millä perusteella ratkaisuun on päädytty.
Asianmukaiset ja selkeät perustelut lisäävät luottamusta ratkaisujen sisältöön ja
vähentävät tarpeetonta muutoksenhakua.
Perusteluilla on keskeinen merkitys myös muutoksenhakuoikeuden
käyttämisen kannalta. Perustelut antavat hakijalle tietoa muun muassa
seikoista, joita mahdollisessa valituksessa kannattaa tuoda esille tai siitä,
mitä uutta selvitystä pitäisi hankkia. "

Käyttäjän HeikkiSantala kuva
Heikki Santala

Reijo,

noinhan se pykälien mukaan on. Käytännön elämä on tässäkin asiassa kuitenkin paljon monimutkaisempaa.

Siinä törmäävät vakuutuslääkärin ja hoitavan lääkärin roolit, jotka useinkin nähdään yksi yhteen, vaikkeivät sitä ole. Hyvin yksinkertaistettuna asia on näin:

Hoitavan lääkärin tehtävänä on huolehtia hakijan terveydestä ja antaa siitä lausunto, eli ottaa lääketieteellistä kantaa työkykyyn, säädöksistä riippumatta.

Vakuutuslääkäri ottaa taas hoitavan lääkärin lausunnon ynnä muiden selvitysten perusteella kantaa, täyttyvätkö lain edellytykset vakuutetun etuuden saamiseen.

Jos lailliset edellytykset täyttyvät, ei etuutta saa evätä; eikä myöskään myöntää, elleivät ne täyty. Tässä vakuutuslääkäri on avainasemessa.

Kun lait ovat useimmiten kompromisseja - tulkinnanvaraisia -, jää vakuutuslääkärille pelivaraa. Hoitavilla lääkäreillä alan juridinen koulutus on yleensä heiveröistä. Vakuutuslääkärin kanta voittaa. Useimmiten vakuutuslaitos noudattaa sitä päätöksissään.

Tämä johtaa mielettömiin päätöksiin: lääketieteellisesti työkyvyttömästä työntekijästä tuleekin juridisesti työkykyinen.

- Sitä ristiriitaa en pitkäaikaisen päätösten "käsittelijä"-kokemuksen perusteellakaan pystynyt hyväksymään. Jotakin muutosta parempaan on nyttemmin sentään pantu vireille.

Käyttäjän PetriLariSalo kuva
Petri Salo

Kohteliaimmin tähän vielä poiminta vakuutusalan omasta lehdestä. Kyseessä Suomen suurimman lakisääteisiä vakuutuksia hoitavan yhtiön vakuutuslääkärien ylilääkäri.

"Sivu 20. Alan vaikuttaja Suurin osa vakuutuslääkärin ajasta menee korvauspäätösten tekoon. Päätökset syntyvät ihan paperien perusteella, toteaa...." http://www.digipaper.fi/tvl/40505/index.php?pgnumb=20

- linkki toiminnassa kommentin kirjoitushetkellä.

Mika Tättäläinen

Täältä voit, Reijo ja muut, tarkistaa miten hyvin nuo päätökset todellisuudessa perustellaan: http://ala-sairastu-vakavasti.blogspot.fi/2014/06/...

Käyttäjän HeikkiSantala kuva
Heikki Santala

Mika,

muutoksenhakulautakunta kuten myös vakuutusoikeus pitäytyvät lähes säännönmukaisesti vakuutusyhtiön, eli vakuutuslääkärin kannassa, perusteluista riippumatta.

Oikeustiede voittaa lääketieteen. Sokeasta tehdään näkevä.

Kimmo K

Työkyvyttömyyseläke on aihe sinällään, mutta pienempiä työtapaturmia ja rasitusvammoja hylätään myös valtavasti.
Koko lakiuudistus olisi paikallaan tässä yhteydessä.

Kimmo K

Työkyvyttömyyseläke on aihe sinällään, mutta pienempiä työtapaturmia ja rasitusvammoja hylätään myös valtavasti.
Koko lakiuudistus olisi paikallaan tässä yhteydessä.

Käyttäjän erlandsalo kuva
Erland Salo

Eduskunnan puolueista kokoomus ja rkp ovat selkeästi nykyisen käytännön kannalla. Ne puolustavat viimeiseen saakka kaikkea mikä liittyy rahaan tahi pääomaan.

Sanotaan, että valelääkereillä ja vakuutuslääkäreillä on selvä ero. Valelääkärit ovat tavanneet potilaan.

Anna-Leena Nieminen

Miksi työkyvyttömyyseläke-hakemuksia on noin paljon hyvinvointivaltiossa?

Käyttäjän JariKarjalainen1 kuva
Jack Cow

Vakuutusyhtiöt ja heidän lautakuntansa voivat vapaasti torpata kaikki lääkäreiden diagnoosit ja lausunnot. Tämähän on yleisessä tiedossa. Täälläkin vajaakuntoinen polvi, jonka syy on kuulemma jokin tapahtuma ennen kolaria. Ranne ja kämmensyrjäkin olivat murtuneet jo ennen kolaria. Homma toimii ja If voi paksusti, koska raha liikkuu tiskin alta vaalirahoituksiin. Ainoa järkevä selitys myöntää joillekin oma oikeuslaitos.

Toimituksen poiminnat