Anssin pajasta

Valtiovierailu Sveitsistä

Hänen Ylhäisyytensä Sveitsin liittopresidentti Didier Burkhalter seurueineen teki lyhyen vierailun eduskuntaan viime viikolla. Vastaanotimme hänet valtiosalissa, ja sen jälkeen oli keskustelutilaisuus puhemiesneuvoston huoneessa.

Sveitsin hallintojärjestelmän mukaisesti presidentin pesti on vain vuoden mittainen, niinpä Burkhalter on myös ulkoministeri 1.1.2012 lukien ja toimii tämän vuoden ETYJ-puheenjohtajana, koska tehtävä on täksi vuodeksi langennut Sveitsille.

8 miljoonan asukkaan Sveitsi on poikkeuksellinen Euroopan maa siinä mielessä, että sen jäsenhakemus EU:hun jäädytettiin, kun ETA-sopimus jäädytettiin kansanäänestyksellä v.1992. Vain alle 20 % asukkaista kannattaa jäsenyyttä. Viimeksi kansanäänestyksellä rajoitettiin maahanmuuttoa.  Maalla on 26 kantonia ja niillä on hyvin paljon oikeuksia, joten liittovaltiotaso on suhteellisen ohut rajoittuen pääasiassa puolustus- ja ulkopolitiikkaan.

Diplomaattisuhteet Suomen kanssa Sveitsi on solminut jo 1926. Kauppaa on tehty vuositasolla - viimeksi v. 2013 - 1,42 miljardin edestä niin, että kauppataseemme on jopa ylijäämäinen 47 miljoonaa. Eliniänodote on Suomea korkeampi, miehet 80.5 vuotta (Suomi 77.3) ja naiset 85 vuotta (Suomi 83.8).

Sveitsi on yksi Euroopan hyvinvoivimmista maista ja esimerkkinä siitä siellä toimii 25 kansainvälisen järjestön päämaja. Sveitsin presidentin vierailu ei siis ollut suinkaan turha matka maahamme, ja hän sai kaiken kaikkiaan arvoisensa vastaaoton tavaten myös päämisterin ja kahdesti presidentin.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

Toimituksen poiminnat