Anssin pajasta

Kehysriihituloksien eduskuntakeskustelua

Eduskunnassa keskusteltiin eilen klo 14.00-21.45 hallituksen rakennepoliittisesta selonteosta vuosille 2015-2018 peräti 162 puheenvuoron mitalla. Omassa puheenvuorossaan edustaja Arja Juvonen totesi, että käsiteltävänä on horjuvan hallituksen päättötyö. Puheenvuorot puolueittain jakaantuivat tällä kerralla: keskusta 40, perussuomalaiset 33, demarit 32, kokoomus 27, vasemmistoliitto 13, vihreät 7, rkp, kd ja vasenryhmä 3, muutos2011 yksi puheenvuoro.

Oppositio lyttäsi tietysti hallituksen suunnitelmat ja koko kauden onnistumiset maan rakoon. Perussuomalaisten ryhmäpuheen pitänyt Kaj Turunen olisi halunnut energiapoliittisen rakenneuudistuksen aloittamista ja saikin laajaa kannatusta. Kotimaisten polttoaineiden tilallahan on kivihiilen käyttö lisääntynyt viidenneksellä. Hän piti edesvastuuttomana hallitukselta lapsilisien ja sosiaaliturvan indeksien leikkaamista. Lapsiperheiden, eläkeläisten ja työttömien joutuminen talousongelmiemme maksumiehiksi ei ole oikein. Lapsilisistä ja perhepolitiikastahan puhutaan lisää torstaina hallituksen vastatessa välikysymykseen.

Monenlaisia sutkautuksiakin keskustelussa kuultiin. Vasenryhmän Markus Mustajärvi murjaisi tarkoittaen hallituksesta kesken kaiken lähtenyttä entistä eduskuntaryhmäänsä: ”Niin monta, niin monta on tielle uupunutta.”

Hallituksen ja opposition eroa eivät kaikki muutoinkaan tuntuneet huomaavan, kun kokoomuksen ryhmäpuheenvuoron pitäjä Petteri Orpo sanoi: ”Oppositiolta ja keskustalta on kuultu arvostelua.” Oppositioon siirtynyt Paavo Arhinmäkikin totesi: ”Kun kuuntelee opposition - niin korjaan muun opposition - vaihtoehtoja, olen tyytyväinen, että on erilainenkin oppositio.”

Timo Soini kysyi: ”Kuka kantaa hallituksessa vastuun, kun pääministeri lähtee ja varapääministeriltä, joka samalla on valtiovarainministeri ja puolueensa puheenjohtaja, omat demarit ovat kaivamassa maata jalkojen alta?”

Mauri Pekkarinen arvosteli hallituksen ministereitä ankarasti, kun ryhmäpuheenvuorojen ja lähes kaksituntisen debatin jälkeen ei varsinaisia puheenvuoroja ollut kuuntelemassa enää ainoatakaan ministeriä.

Debatissa pääministeri Jyrki Katainen muistutti, ettei puheenvuorojen sisältöä voi vaihtaa yleisön mukaan.

Torstaina siis jatketaan keskustelua ja varmaan vielä myöhempään kuin tänään, koska myös silloin välikysymyskeskustelu pitää viedä loppuun, jotta hallituksen luottamuksesta päästään äänestämään perjantaina ennen pääsiäislomalle lähtöä. Keskusteluun päästään vasta kyselytunnin päätyttyä kello 17. Tänäänkin istunto kesti jo lähes kahdeksan tuntia.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

1Suosittele

Yksi käyttäjä suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelija

NäytäPiilota kommentit (2 kommenttia)

Käyttäjän timonenonen kuva
Timo Nenonen

Pikaiset eduskuntavaalit olisivat paikallaan, ja siinä yhteydessä voisimme myös kansanäänestää Eu/eurosta eroamisesta.

Käyttäjän allsynergy kuva
Rami Ovaskainen

..paitsi ettei esim. EU:sta eroamista halua puolueista kuin kommunistit ja IPU ja mahdollisesti muutama Muutos2011 jäsenistä. Joten se siitä ihan realistisesti asian todeten.

Toimituksen poiminnat