Anssin pajasta

NE vai ME

Ei ennakkoluuloisesti, mutta varauksellisesti perussuomalaisuuteen suhtautunut Suomen Kuvalehden politiikkatoimittaja Leena Sharma päätti tutustua vuoden virkavapaallaan, mitä on perussuomalaisten jytkyn takana. Tuloksena on Otavan kustantama 240-sivuinen kirja: "Ne, kohtaamisia perus-Suomessa". Tuloksena oli myös käsityskantojen muuttuminen; perussuomalaiset eivät olekaan pelkästään noita kummallisia, vaan aivan meitä tavallisia suomalaisia.


Vuoden perehtymisajan mahdollisti kuuden eri laitoksen antama tutkimusapuraha. Leena Sharman kävi tutustumassa meppi Sampo Terhon työskentelyyn pimeyden ytimessä Brysselissä sekä perussuomalaisiin täällä koti-Suomessa niin Lieksassa, Oulussa, Kotkassa kuin Helsingin Kontulassakin. Joensuun puoluekokouksen jännittynyt ilmapiiri ja sen laukeaminen Timo Soinin ilmoitukseen Suomeen jäämisestään on kirjassa kuvattu käsin kosketeltavasti.


Leena Sharman on keskustellut parinkymmenen perussuomalaisen kansanedustajan kanssa ja tutustunut lukemattomiin muihin puolueen kannattajiin. Näin hän on oppinut näkemään hyväksyttävänä jopa aiemmin ihmettelemänsä konservatiivisen maailmankuvan ja oppinut muutenkin lisää isänmaallisuudesta. Kaiken kaikkiaan hän sanoo kuluneen vuoden olleen yhden elämänsä parhaista. Niinpä hän antaa oppimisestaan neuvon: "Astukaa rakkaat ihmiset oman leikkikehänne ulkopuolelle, katsokaa toisia! Valitkaa puolenne, jos sydän sanoo niin, mutta kuunnelkaa Niitä toisia. Voitte yllättyä näkemästänne ja kuulemastanne."


Todella suositeltavaa lukemista ja sen kautta puolueettoman tarkkailijan silmin perehtymistä perussuomalaiseen sielunmaisemaan. Emme ole sittenkään niin pelottavia emmekä välttämättä pahojakaan.


Kirja: Leena Sharma: Ne - kohtaamisia perus-Suomessa, 240 sivua, Kustannusosakeyhtiö Otava 2014.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

1Suosittele

Yksi käyttäjä suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelija

Toimituksen poiminnat