Anssin pajasta

Senaatti-kiinteistön piittaamatonta toimintaa

KIRJALLINEN KYSYMYS

TIELAITOKSEN RAKENNUTTAMIEN HIEKKASIILOJEN KOHTUUTTOMASTA VUOKRASTA JA SENAATTI-KIINTEISTÖN TOIMINNASTA

 

Eduskunnan puhemiehelle

Valtatie 23:n varrella Kankaanpäässä sijaitsee entinen tiehallinnon tukikohta. Tielaitoksen (nyk. Destia) Turun piiri rakennutti kallioon suola- ja hiekkavarastot vuonna 1994 tielaitoksen tarpeisiin. Alueen kiinteistöt on vuokrattu puolustusvoimille ja Siilot jäivät käyttämättä, kun virolainen As Teho vetäytyi Kankaanpään alueen teiden kesä- ja talvihoidosta 2008. Sittemmin Senaatti-kiinteistö osti kallioon louhitut hiekkasiilot ja vajaat 100 m pitkän tunnelin, jotka se vuokrasi yksityisyrittäjä Pasi Kiviharjulle n. kaksi vuotta sitten.

Hiekkasiiloihin mahtuu 4.000 tonnia hiekoitusmursketta, jota myydään nyt myös Kankaanpään kaupungille.

Silloin kun siilot jäivät käyttämättömiksi, Kankaanpään kaupunki olisi halunnut vuokrata ne, samoin Destia. Senaatti-kiinteistön pyytämään, silloiseen korkeaan vuokraan ei kuitenkaan ollut kenelläkään varaa. Pelkästään vuokriin ja ylläpitokustannuksiin olisi kulunut n. 100.000 euroa viidessä vuodessa, että tielaitoksen rakennuttamat siilot olisi saatu takaisin yhteiskunnan käyttöön.

Yritykset joutuivatkin investoimaan siilojen tyhjillään ollessa väliaikaisiin hiekka- ja murskevarastoihin. Destia toimii edelleen Kankaanpäässä vuokratiloissa, hiekka- ja suolavarastot ovat pressuhallissa, joissa varastoidaan n. 1.300 tonnia hiekoitushiekkaa ja enintään 200 tonnia suolaa.

Tällä hetkellä Senaatti-kiinteistön omistamat hiekkasiilot on taas vuokrattu, nyt matalaan hintaan, jopa alle koituvien kustannusten. Nykyinen vuokraaja Turun piiristä ei edes tiedä, millä hinnalla edellinen Tampereen piiri olisi siiloa vuokrannut. Vuosia turhaan tyhjänä olleet siilot tuottavat nyt tappiota, pilkkahintaan vuokrattuina.

Tämä on erittäin epäjohdonmukaista ja tilanteesta on koitunut turhia kuluja paitsi ylläpitokulujen myös turhien investointien muodossa.

 

Edellä olevan perusteella ja eduskunnan työjärjestyksen 27 §:ään viitaten esitän asianomaisen ministerin vastattavaksi seuraavan kysymyksen:


Mitä hallitus aikoo tehdä tielaitoksen rakennuttamien, tielaitoksen tarpeisiin tärkeiden hiekkasiilojen asianmukaisen käytön sekä kohtuullisen ja tasa-arvoisen vuokrausmenettelyn suhteen Kankaanpäässä?

 

Helsingissä 13 päivänä helmikuuta 2014

 

Anssi Joutsenlahti /ps

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

1Suosittele

Yksi käyttäjä suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelija

NäytäPiilota kommentit (2 kommenttia)

Käyttäjän tampere515 kuva
Jarmo Makkonen

Senaatti hävittää valtio-omistuksia aivan valtion omistajaohjauspolitiikan mukaisesti ilmaiseksi tai halvalla.

"Senaatti-kiinteistöt myi Konnunsuon vankilan kiinteistösijoittaja Royal Houselle marraskuussa 2010 1,8 miljoonalla. Jo silloin YLE uutisoi, että ”Vankila-alueen myynyt Senaatti-kiinteistö haluaa myötävaikuttaa siihen, että vankila-alue vuokrataan eteenpäin vastaanottokeskukseksi.” "

"Alle vuoden kuluttua valtio päätti vuokrata osan vankilasta vastaanottokeskuksen käyttöön 660.000 euron vuosivuokralla. Sijoittaja kuolettaa ostohinnan alle kolmessa vuodessa. Lisäksi sijoittaja sai vankilan maan myynnistä 2,2 miljoonaa euroa in golden cash. Senaatin edustaja piti kauppaa valtion kannalta ”erittäin hyvänä”."

http://blogit.iltalehti.fi/pauli-vahtera/2012/03/2...

Käyttäjän VesaHellman kuva
Vesa Hellman

Tuollaiset Senaatti-kiinteistöjen myyntitykit olisi saaneet kenkää yksityisellä puolella alta puolen minuutin.

Samaa sohlaamista on havaittavissa kun Senaatti kerää vuokria esim. Poliisilaitoksilta. Ihmeellistä rahan pyörittelyä...

Toimituksen poiminnat