Anssin pajasta

Sulassa sovussa

Kuntarakennekonsultti Jaakko Joensuu FCG:stä kertoili Kankaanpään kaupunginvaltuustossa omastaan ja myös mukana olleen Heini Ruskin selvitystyöstä. Joensuu halusi avoimesti saada meiltä valtuutetuilta ohjeita ja toivotuksia jatkotyön osalta.

 

Kunnat ovat parhaillaan melkoisessa myllerryksessä ja neljänkin suuren uudistuksen puristuksessa. Valtionosuusuudistuksen koelaskennat ja kriteerit ovat tutkittavina. Sosiaali- ja Terveydenhoidon järjestämisehdotusta ajetaan kuin käärmettä pyssyyn. Aikomuksena on saada se voimaan vuonna 2015. Kuntalain uudistus on valmisteltavana. Ja hulluuden huippuna kaikilta kunnilta vaaditaan lausuntoa kuntarakennelaista. Kuntien tehtävien tärkein osa eli oma kehittämistyö ja muutkin rutiinitehtävät uhkaavat jäädä tämän kaiken ruljanssin jalkoihin.

 

Kuntarakennelain lausunnossa on tehtävä suunnitelma hallinnon ja palveluiden järjestämisestä neuvottelun alaisten kuntien kesken. Meillä siis kaikkien Pohjois-Satakunnan kuntien osalta: Kankaanpää, Honkajoki, Jämijärvi, Karvia, Lavia, Pomarkku ja Siikainen. Kaikki Laviaa lukuunottamatta ovat jo yhteisen PoSan osakkaita.

 

Selvitykset on laadittava mahdollisen yhdistymisen vaikutuksista ja taloudellisesta tilanteesta. Samoin on laadittava arviot palveluiden ja lähidemokratian säilyttämisestä sekä yhdistymisen eduista ja haitoista.

 

Siinä onkin selvitysmiehillä ja kuntien yhteisellä selvitysryhmällä tehtävää, vaikka periaattessa kaikissakin kunnissa olemme kovin hyvin selvillä, miten yhteistyö on voimaa ja pitemmän päälle omin voimin emme selviä. Tämä kaikki tuli hyvin värikkäästi ilmi meidän valtuutettujen keskustelussa, vaikka harvempi taitaa ihan tosissaan uskoa suuren kuntaliitoksen syntymiseen tälle alueelle. Siksi monia karille ajautuneita neuvonpitoja on jo aiemmin pidetty. Mutta sulassa sovussa toivoimme selvitystyölle menestystä ja vaikutusvaltaa, niin kuin on tapana sanoa!

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

1Suosittele

Yksi käyttäjä suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelija

NäytäPiilota kommentit (1 kommentti)

Käyttäjän heikki1k2auvinen kuva
Heikki K. Auvinen

Kuntauudistus, joka ei täytä hyvän hallinnollisen valmistelun mukaisia tunnusmerkkejä, ei ole eduksi tälle maalle. Se ei ole uskottava olemattoman lähtökohtatilanteen analyysinsä takia. Jokainen voi lukea sen ja tehdä johtopäätöksensä hallitusohjelman luvusta 10.

Missä on uudistuksen mitattavissa olevat tavoitteet, osatavoitteiden prioriteetit ja toteutumista kuvaavat indikaattorit kunnallishallinnossa ja muussa hallinnossa. Mitkä ovat muut kuntien tehtävät palvelujen tuottamisen lisäksi?

Kuntien lukumäärästä on kehittynyt peli, jonka ostamisesta kukaan ei ole kiinnostunut. Se on kuin kansakoulun lukukirjan hölmöläistarina, jolle löytyy myös yhtäläisyys H. C. Andersenin sadusta "Kuninkaan uudet vaatteet!.

Suomalaiset "Pravdat" eivät uskalla viheltää peliä poikki, kun se on menettänyt analyyttisen otteensa asioiden seuraamiseen liiallisen henkilö- ja prosessiasioiden sidonnaisuuden takia.

Budjettivaroin toimivan Yleisradion ajankohtaisohjelmat taas tuovat esiin vain kuninkaan uusista vaatteista ääntä pitäviä lojalisteja, istuttavat heitä komissaarien paikoille ja EU-parlamenti jäseniksi, vaikka yleinen kuuleminen asiasta on vasta edessä.

Toimituksen poiminnat