Anssin pajasta

Mitä mielikuvaa Satakunnan Kansa ajaa otsikoinnillaan

Täytyy tosiaan kysyä, onko maakuntamme ykköslehden uutisointi tarkoitushakuista vai pelkästään sattumaa. Tämänpäiväisestä lehdestä nousee tämä kysymyksenasettelu.

 

Lauantain Satakunnan Kansan etusivulla otsikko: "Joutsenlahti käräjille helmikuussa". Viittaus sivulle 3, jossa on 3 edelleen kahden palstan lihava otsikko kolmella rivillä: "Joutsenlahti käräjille runsaan viikon päästä". Vasta jutusta käy ilmi asian koskevan Ulvilan murhan ex-tutkimusjohtaja JUHA Joutsenlahtea. Luulen aika monen satakuntalaisen tuntevan ja mieltävän Joutsenlahden kyllä myös eduskunnan varapuhemieheksi. Ehkä Juhan ja Anssin voisi siis heti kättelyssä erottaa etunimellä, vaikka juoksumiehiä olemmekin molemmat. Tosin Juha ei enää ole sitä painonnoususta päätellen, päinvastoin kuin allekirjoittanut. Eikä tämä otsikointi ko. lehdessä ole mitään uutta, pikemminkin jo tavaksi tullutta. Yritetäänkö tälläkin tavalla painaa ja lyödä alas tarkoitushakuisesti  perussuomalaisuutta, joka viime eduskuntavaaleissa nousi kohisten myös Satakunnassa.

 

Vertailun vuoksi Helsingin Sanomat kertoo samasta asiasta, jossa Juha Joutsenlahden valitus Korkeimpaan oikeuteen on hylätty ja hän joutuu vastaamaan tutkimusmenetelmistään mainitussa murhajutussa Satakunnan käräjäoikeudessa 3. päivänä helmikuuta, mutta  Hesarissa otsikoksi on laitettu neutraalimmin: "Ulvilan ex-tutkinnanjohtaja oikeuteen".

 

Enpä paljon ole ollut käräjillä kuin korkeintaan joskus todistajana. Kerran jouduttuani valtatiellä kolariin ruotsinkielisellä Pohjanmaalla, kun tanssipaikalta tulleet ajoivat kylkeeni. Sain silloinkin vapauttavan tuomion. Koko oikeuskäsittely jäi tosin vähän epäselväksi, koska olin paikalla yksin ilman asianajajaa ja juttu käsiteltiin täysin toisella kotimaisella kiellä, jonka opiskelu kouluaikana ei tuntunut mielekkäältä. Jäinhän 4. luokalla jopa pelkästä ruotsin nelosesta luokalleni keskiarvon ollessa lähellä kahdeksaa. Mutta  oikeustapaushan oli siis selvä!

 

Siksi muuten, asiasta toiseen siirtyäkseni, kansalaisaloite ruotsinkielen muuttamisesta vapaaehtoisesti opiskeltavaksi on täysin aiheellista. Opiskelenkin parhaillaan ihan oma-aloitteisesti ruotsin kieltä.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

1Suosittele

Yksi käyttäjä suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelija

NäytäPiilota kommentit (3 kommenttia)

Käyttäjän TuomoKokko kuva
Tuomo Kokko

Onneksi olkoon voitostasi MMM-vuosikirjan palkintokilpailussa! Nimesi mainitaan monta kertaa kirjan tuoreimmassa painoksessa, ja pisteenä iin päällä on tuo arvonnassa menestyminen.

"Joutsenlahti käräjille helmikuussa" ei ainakaan näin kaakkoissuomalaisen kannalta vaikuta lainkaan leimaavalta. Tosin "itä on itä ja länsi on länsi, eivätkä ne koskaan kohtaa" (Kipling), joten vannomatta paras.

Käyttäjän ReinoToivanen kuva
Reino Toivanen

No jos täällä Itä-Suomessa näkisin/ -simme otsikon "Joutsenlahti käräjille", tulisi heti ja etsimättä mieleen Anssi Joutsenlahti.

Jos jutun haluaa tehdä tuollaisella raflaavalla otsikolla, olisi minimivaatimus ilmoittaa myös jutun henkilön etunimi. Jos asiaa ei haluttu tarkoitushakuisesti jättää "auki".

Anteeksipyyntö ja tarkennus olisivat lehdeltä paikallaan.

Toimituksen poiminnat