Anssin pajasta

Malttia ja harkintaa kuntajakouudistukseen

Kuntauudistusten suhteen tuntuu alun hämmennyksen jälkeen pieni kilpajuoksu nostavan päätään. Tässä asiassa en kuitenkaan kannata kiirehtimistä.

 

Hallitus on ilman parlamentaarista valmistelua ryhtynyt vaatimaan sote-uudistusta käyttäen sateenvarjona läpinäkyvästi kuntarakenneuudistusta eli kuntakoon merkittävää kasvattamista. Hallitus on esittänyt kuntajakolain väliaikaista muuttamista sekä joidenkin sen säädösten kumoamista ja pyrkii näin korjaamaan aiemmin annettua kuntajakolakiesitystä. Eduskunnassa onkin virinnyt opposition kesken ajatus, että muodostamme 177 kunnassa enemmistön opposition voimin ja voimme estää kunnallisen itsehallintolain mukaisesti nykyiset kaavailut. Tänään olemme yhdessä antaneet tästä yhteisen vetoomuksen kuntapäättäjille. Eduskuntavaalien jälkeen voidaan parlamentaarisessa järjestyksessä, kaikkien puolueiden mukana ollessa edetä kunta-asioissa ja lähteä tekemään tarvittavia uudistuksia. Ne lähtevät kuitenkin kuntien vapaaehtoisuudesta, kuntien itsehallintoa ei voida valtion taholta johtaa pakotteilla.

 

Tämän hetken esitys veisi kunta-asioita päätökseen hallinto edellä palveluiden jäädessä taka-alalle, vaikka juuri palveluiden hyvä tuottaminen on uudistuksen tärkein asia.  Myös aikataulutuskysymykset ovat ongelmallisia liian kireän aikataulun vuoksi. Koska sote-uudistuksen periaatteista ei ole vielä tietoa, kuten myös perustuslakivaliokunta toteaa, ei kunnilla ole riittäviä mahdollisuuksia päätöstensä tekemiseksi. Koko yrityksen päätarkoitukseksi paljastuukin kuntarakenteen muuttaminen entistä suuremmiksi yksiköiksi, mutta silti ei puututa itse pääasiaan: palveluihin, rahoitukseen ja toimintojen vaikutuksiin.

 

Tärkeimpänä pääasiana sote-ja kuntauudistuksissa tulee olla palveluiden saaminen kattavina, hyvälaatuisina ja läheltä. Emme ole valmiita suoralta kädeltä romuttamaan nykyisin voimassa olevaa järjestelmää, vaan sitä on kehitettävä.

 

Varsinaisen maratonin aika ei ole vielä. Hyvin suoritettu juoksu ja maaliin selviytyminen vaativat hyvää pohjakuntoa ja harkittuja askeleita yhdessä muiden kanssa.

 

 

 

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

1Suosittele

Yksi käyttäjä suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelija

NäytäPiilota kommentit (3 kommenttia)

Reijo Tossavainen

Sotelaki valmistuu noin vuoden kuluttua. Sen jälkeen on noin puoli vuotta aikaa vastata. Silloin ollaan jo vuodenvaihteessa 2014/2015. Siinä vaiheessa kunnista voi tulla kriittinen kannanotto hallituksen esitykseen. Minkään sorttisiin pakkotoimiin hallituksella ei ole siinä vaiheessa varaa,sillä eduskuntavaalit ovat kevättalvella 2015. Vaalien jälkeen tässä maassa on näillä näkyminen Soinin-Sipilän hallitus, joka voi sitten käynnistää asian parlamentaarisen valmistelun.

Petri Rautiainen

Nykyiset valtapuolueet keksinevät jonkin huijauskeinon, lakaisevat kaikki vanhat maton alle ja kääntävät takkinsa, joten se on äänestäjien huomioitava seuraavissa eduskuntavaaleissa, ettei käy samalla tavalla kuin vuonna 2011.

Tosi härskiä valtapolitiikkaa kahden suurimman puolueen toiminta, eivät ajattele kuin omaa itseään ja vievät vaihe kerralla Suomea kohti EU:ta.

Käyttäjän TapaniPollari kuva
Tapani Pollari

Tehkää Perussuomalaiset ja Keskusta kaikkenne ettei tämä "paniikkitila"-hallitus pilaa täysin Suomea ja isiemme rakentamaa infrasfuktuuria.

Toimituksen poiminnat